top of page

De opmars van de industriële metaverse

Bijgewerkt op: 27 mrt. 2023

Vrijwel iedereen lijkt het tegenwoordig over de 'metaverse' te hebben. Hoewel regelgevers in de industrie het nog niet eens zijn geworden over één enkele definitie van wat metaverse omgevingen zullen bieden, geloven de meeste experts dat deze landschappen ongelooflijke hulpmiddelen zullen zijn voor menselijke connectiviteit en nieuwe vormen van innovatie en samenwerking.


De laatste tijd zien we meer en meer metaverse-verhalen in de pers komen, vooral gericht op de eindklant en dus de consument. Er zijn talloze rapporten, artikelen en keynotes die bespreken hoe de 'metaverse' zal helpen om community-binding te versterken en een nieuw tijdperk van entertainment aankondigt. Maar naast de vele game-omgevingen, retailwerelden en nieuwe ontmoetingsplaatsen zal de 'enterprise'-versies van het metaversum nog meer impact kunnen hebben. Met name de "industriële metaverse" begint de afgelopen jaren meer aandacht te krijgen, omdat bedrijven en innovators op zoek zijn naar nieuwe manieren om innovatie te versnellen, de productie te stroomlijnen en teams samen te brengen in verbonden, virtuele ruimtes.


BMW & Nvidia fabriek in Hongarije


Wat is de Industriële Metaverse?


Om de industriële metaverse te begrijpen, moeten we eerst begrijpen dat het "metaversum" niet bedoeld is als één omgeving, maar verschillende digitale omgevingen die voor verschillende doeleinden zijn gebouwd. Terwijl metaverses voor consumenten kunnen worden ontworpen voor entertainment en communities, zijn industriële metaverses gebouwd om industriële toepassingen mogelijk te maken en te versterken.


Een industriële metaversum is een digitaal verbonden omgeving die is ontworpen om een heel ecosysteem van leveranciers, partners en experts samen te brengen in één intelligente omgeving. Bedrijven zijn al begonnen met het werken aan hun eigen versies van dit landschap, waarbij ze gebruikmaken van XR-technologie, RT3D-tools voor het maken van inhoud en cloudstreaming om bedrijfsresultaten te stimuleren.


Hoewel de exacte aard van een industriële metaverse voor elk bedrijf kan verschillen, zal de kernfocus liggen op het verhogen van de productiviteit, het stimuleren van innovatie en het verbeteren van de samenwerking.


Volgens het IIoT World-evenement zal de industriële metaverse draaien om zes kerntechnologieën:


 • IoT: Het Internet of Things en verbonden apparaten, zoals beacons, kunnen digitale tweelingen voorzien van realtime inzichten en gegevens.

 • 5G: Ultrasnelle connectiviteit, waardoor snelle streaming en overdracht van gegevens tussen apparaten, mensen en headsets mogelijk is.

 • AI: Intelligente systemen die workflows kunnen automatiseren, inzichten kunnen afleiden uit digitale tools en werknemers kunnen ondersteunen met virtuele assistenten.

 • Digitale tweelingen: Virtuele modellen van fysieke objecten die kunnen worden bestudeerd en waarmee kan worden geëxperimenteerd om productieprocessen te versnellen en inzichten te stimuleren.

 • Cryptocurrency: Virtuele munten en tokens die worden gebruikt om toegang te bieden tot activa in het metaversum en het delen van gegevens te stroomlijnen.

 • Blockchain-technologie: De gedecentraliseerde omgeving waarop toekomstige metaverse ecosystemen zullen worden gebouwd.


Use cases voor de industriële metaverse


Metaverse-platforms bieden gebruikers de mogelijkheid om Web 3.0-assets, disruptieve technologie en XR-ervaringen in één uniforme hub te verbinden. De industriële metaverse zou een omgeving kunnen zijn waarin bedrijven inzichten kunnen ontdekken en de besluitvorming kunnen verbeteren met gegevens die zijn verzameld van IoT-apparaten, geïmplementeerd in digital twin-instellingen en beoordeeld door kunstmatige intelligentie.

Metaverse landschappen kunnen organisaties ook nieuwe manieren bieden om gedistribueerde werknemers te verbinden in een gedeelde, veilige, virtuele ruimte, waar ze zonder verspilling toegang hebben tot eindeloze tools en bronnen.


Er zijn al verschillende gevestigde use cases in de industriële wereld. Hyundai en Unity werkten bijvoorbeeld samen om een nieuwe metaverse roadmap en platform te ontwerpen voor een virtuele testfabriek.


Varjo voltooide onlangs een Series D-financieringsronde die het $ 40 miljoen opleverde om te helpen bij het opzetten van een industriële metaverse-service voor alle bedrijven om toegang te krijgen.


BMW heeft zijn productiefaciliteit in Regensburg vrijwel gedupliceerd om de productietijden te verbeteren en de productiviteit te verbeteren, waardoor wereldwijde teams in realtime kunnen samenwerken met digitale tweelingen.NASA - Best Martian metaverse design


Zelfs NASA werkt met industriële metaverse omgevingen om te experimenteren met het vervoeren van vluchtchirurgen naar een internationale ruimtestationomgeving met behulp van Hololens-hologramtechnologie. Wanneer het wordt samengevoegd met haptiek, is NASA van plan deze technologie te gebruiken om ingenieurs in staat te stellen rechtstreeks samen te werken met astronauten in ruimtestations.


Slechts enkele van de potentiële kansen die de industriële metaverse biedt, zijn onder meer:


 • Activiteiten verbeteren met digitale tweelingen: Digitale tweelingen die worden ondersteund door realtime gegevens van IoT-apparaten kunnen gebruikers waardevolle inzichten bieden in de werking, het ontwerp en de functionaliteit van machines en processen. Bedrijven kunnen deze tools gebruiken om efficiëntere workflows te creëren, risico's te minimaliseren en productontwikkeling te versnellen.

 • Verbetering van de samenwerking: Virtuele omgevingen die in het metaversum zijn ingebouwd, stellen gebruikers in staat om contact te maken met specialisten, waar ze ook zijn. BMW's virtuele Regensburg-factor stelt gebruikers bijvoorbeeld in staat om in realtime samen te werken bij het omgaan met complexe problemen zonder dat ze hoeven te reizen.

 • Arbeidsproblemen aanpakken: Sommige experts voorspellen dat de metaverse in het industriële landschap zal leiden tot tal van productiviteitswinsten en een betere toegang tot talent. Industriële XR-oplossingen minimaliseren risico's en stellen werknemers in staat om meer te bereiken, waar ze ook zijn. Ze kunnen ook nuttige trainingsomgevingen bieden voor nieuwe specialisten.

 • Productiviteit verbeteren: Slimme brillen en hologrammen die in het metaversum worden geproduceerd en beheerd, kunnen worden samengevoegd met de echte wereld om interne teamleden extra begeleiding en ondersteuning te bieden. Frontline-werknemers kunnen al tools gebruiken die verband houden met de metaverse om toegang te krijgen tot realtime informatie van backend-systemen.

 • Innovatie mogelijk maken: Het industriële metaversum kan ook een veilige omgeving zijn om te experimenteren met nieuwe innovaties en kansen. Het kan een proeftuin zijn voor nieuwe automatisering en AI-gedreven oplossingen. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld metaverse omgevingen gebruiken om te testen hoe nieuwe materialen in de productie zullen werken of hoe bepaalde workflows zullen helpen om de productiviteit en de veiligheid van werknemers te verbeteren.


Industriële metaverses zijn al een realiteit


Hoewel veel bedrijven en bedrijfsleiders de metaverse nog steeds als een futuristisch concept beschouwen, duiken er langzaamaan voorbeelden van dit landschap op in de industriële sector.

Technisch geavanceerde merken gebruiken XR-oplossingen en intelligente ontwerpsystemen om verbonden, innovatieve omgevingen te bouwen in een virtuele omgeving. Deze organisaties maken gebruik van de metaverse om trainingservaringen te verbeteren en meer waarde te leveren aan eindgebruikers. Eerstelijnswerkers in fabrieken maken al verbinding met verschillende componenten van het metaversum, van XR tot IoT, om de productiviteit te verhogen en downtime te minimaliseren.


Naarmate het digitale landschap evolueert, zullen industriële bedrijven hun eigen metaverses blijven bouwen en bouwen op basis van een combinatie van tools die bedoeld zijn om innovatie te stroomlijnen en werknemers samen te brengen als nooit tevoren.


52 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page